25 års jubilæum i 2014

I anledningen af vores jubilæum har vi spurgt sangerne hvorfor de synger og desuden kigget på hvad der er sket i løbet af et kvart århundrede.

Interviews

Anders og Tom

Nu er det allerede blevet dagen for vores jubilæumskoncert
I aften slår det jubilerende vokalensemble MandHatten.dk dørene op til sin 25 års jubilæumskoncert ”Ain’t she sweet”. Det sker kl. 19.30 på Nicolai Scene, og sangerne er godt spændte og sat op til at synge og give den hele armen.
Sangerne har i den seneste måneds tid trænet målrettet og på anden vis planlagt og arrangeret det, så det kan blive en vellykket og god oplevelse for de forhåbentlig mange, der vælger at lægge vejen forbi koncerten.
Blandt forberedelserne har været at ’plastre’ sangernes nærområder til med plakater for koncerten, som Anders Dybdahl (til venstre) og Tom Menko Hornholt (til højre) her er i gang med.
- At være med i MandHatten.dk er både krævende, givende og udviklende, siger Anders Dybdahl, der har sunget med siden 2008.
- Krævende, fordi vi skal lære tekst og stemme udenad, da vi vil synge uden noder. Givende, fordi vi hver især har et stort ansvar for helheden og går meget op i kontakten med publikum, og udviklende, fordi vi går meget op i sangteknik, musikalsk kvalitet og frigjort sceneoptræden.
Tom forklarer om sin lyst til at synge, at det særligt er fornøjelsen ved at komme ud at optræde, og specielt når det lykkes at røre tilhørerne, der i otte år har fået ham til at synge med MandHatten.dk.


Formand Torsten

Torsten har været formand halvdelen af mandhatten.dks 25 år
Overblik, indsigt og gode forbindelser til velsmagende øl. Mere kan man vel ikke forlange af en foreningsformand, og det er netop, hvad Torsten Refstrup både er og har.
I mere end 13 år har Torsten været formand for MandHatten.dk, og på de årlige medlemsmøder bliver han ikke valgt til formand, han bliver kåret.
- Vellykket korsang er afhængig af mange ting: God musik, musikalitet, interesse, samarbejde, siger han.
- Når vi så har et godt sammenhold, en god musikalsk ledelse og en ens følelse af, at vi udvikler os og kan glæde andre med vores sang, så er det flere end nok af gode grunde til at synge i MandHatten.dk, siger Torsten Refstrup, som har sunget med MandHatten.dk i 16 år.
Og så er han også manden, der gennem sit arbejde som brygmester på Jelling Bryghus er leveringsdygtig i velsmagende øl – foruden at han har overblikket og indsigten i, hvad der er godt at have overblik over og indsigt i, når man skal være formand for en forsamling som MandHatten.dk.
MandHatten.dk markerer sit 25 års jubilæum med en koncert onsdag 29. oktober kl. 19.30 med koncerten ”Ain’t she sweet” på Nicolai Scene i Kolding.
Billetter til koncerten koster 60 kroner og kan købes ”på døren”.
I pausen sælger MandHatten.dk kaffe og hjemmebagt kage, og indtægten fra salget går til indsamlingen til fordel for julemærkehjemmet i Kolding.


KunstnerHenrik

Henrik er mandhatten.dk's sande kunstner
Sang er en kunst, men sangerne i det jubilerende MandHatten.dk er trods alt så ydmyge, at de helst ikke vil kaldes ’kunstnere’.
Til gengæld er de enige om, at Henrik Fischer, der har sunget med siden 2007, faktisk ER MandHatten.dks eneste, sande kunstner.
Han arbejder nemlig som skulptør med eget galleri i Sdr. Stenderup, og var det ikke for ham og hans begejstring for store damer, så havde MandHatten.dks koncertplakat set markant anderledes ud – og MandHatten.dk havde nok heller ikke sunget ved afsløringen af skulpturen ’Design med fart’, som fandt sted tidligere i år i forbindelse med Kulturnatten. 'Design med fart’ er sponseret af motorcykelklubben MC Klatten, men det er Henrik Fischer, der har stået for at skabe skulpturen.
- Tja, jeg har altid beskæftiget mig med kvinder. Jeg laver mange af slagsen hver måned, og jeg kan lide at synge. Så for mig er MandHatten den helt rigtigt kombinationen, siger Henrik Fischer.
MandHatten.dks jubilæumskoncert finder sted på onsdag 29. oktober kl. 19.30 på Nicolai Scene, og med titlen ”Ain’t she sweet” er koncerten tilegnet dem, som alle sangerne kan blive enige med Henrik Fischer om en begejstring for, nemlig kvinder.


Top og Bund

Top og bund kan altid finde sammen i mandhatten.dk
Til de ugentlige øve-aftner er der ofte en lidt drillende stemning i MandHatten.dk, når basserne og tenorerne ”tørne” sammen. Basserne er helt sikre på, at de er det absolut stærke, sikre og maskuline fundament, mens tenorerne driller med, at det jo sjældent er hos basserne, man finder melodien.
Men både bas og tenor er enige om, at uden hinanden ville det ikke lyde så godt, som det gør, når MandHatten.dk synger. Så de ender altid med at finde sammen.
1. tenoren Søren Oxlund (til højre), som er en af de tre sangere, der har været med i vokalensemblet siden begyndelsen i 1989, ser da også samarbejdet og den gensidige respekt for hinanden som en væsentlig del af det, der gør det sjovt at synge i MandHatten.dk.
- At synge sammen med andre er noget helt specielt, man er nemlig nødt til at samarbejde og respektere hinandens kunnen. Og når det går op i en højere enhed, har man egentlig opskriften på succes, som vel handler om at lykkes i et fællesskab, indenfor rækkevidde, siger Søren Oxlund.
I den anden ende af toneskalaen finder vi 2. bassen Jens Rasmussen (til venstre), for hvem det faktisk er lykkedes at fravriste tenorerne den ellers suveræne position som lejlighedsvis solist, og han bliver i godt humør af at synge.
- Man glemmer alt om ufred og uro, når man synger. Man bliver glad og får tømt hovedet for alt, siger han, men erkender også, at det er en stor fordel for hans kone, at han synger.
- Hun får fred, og jeg slipper lidt hjemmefra.
- Det er ikke forkert, at sangen har vinger, og det siges, at man lever længere og bedre, når man hører god musik. Det er det måske forklaringen på, at jeg efter så mange år ikke kan undvære at skulle afsted hver onsdag for at synge mig glad og lidt fri, siger Søren Oxlund.
Både Søren og Jens kan man høre i solo-udfoldelse, når MandHatten.dk onsdag 29. oktober kl. 19.30 giver 25 års jubilæumskoncert – ”Ain’t she sweet” – på Nicolai Scene i Kolding. Hvis man i pausen får lyst til en forfriskning – kaffe og kage – så kan man købe det med god samvittighed, for hele indtægten fra salget går til indsamlingen til Julemærkehjemmet i Kolding.


Vores Guitarman

Søren er mandhatten.dks orkester
MandHatten.dk er mest af alt et vokal ensemble. Det vil sige, at sangerne synger a capella – uden musik – men gennem de seneste år har koret alligevel taget et par numre til sig, hvor der er lidt musisk ledsagelse.
Og det er så typisk i form af Søren Chrestensen, der med sin guitar udgør MandHatten.dks orkester.
Søren Chrestensen er en af de tre sanger i MandHatten.dk, som har været med fra begyndelsen i 1989, og i hans tilfælde er det næsten en familietradition. Sørens far, Jens Chrestensen, var til sin død for et par år siden et meget skattet og aktivt medlem af ensemblet.
- Jeg har stort set altid sunget. Jeg meldte mig ind i et mandskor som 19-åring og var med til at stifte Koldinghus-sangerne, der senere blev til Mandhatten.dk. Sang har altid været min hobby, og jeg har været så heldig at kunne kombinere det med min anden store hobby, guitarspil, siger han.


Stabile sangere i jubilerende MandHatten.dk
De nuværende 13 sangere har en gennemsnitlig anciennitet på 11 år og seks måneder i koret, og i korets 25 år har der i alt været godt 25 sangere med - i kortere og længere perioder.

3 Tenorer

Tom Menko - yderst til venstre - har sunget 1. tenor i MandHatten.dk siden februar 2006.
- Det giver mig mulighed for at udøve min sanghobby på et passende niveau inden for nogle genre, jeg holder af, kammeratligt samvær med ligesindede, fornøjelsen ved at komme ud at optræde, og specielt når det lykkes at røre tilhørerne, siger han om sin motivation til at søge ind og være med i koret.

For Henning Therkelsen - midten - 2. tenor og med siden januar 2008, er korsang god terapi:
- Alle har brug for det, og så er det blodtryksregulerende. Samværet ved god korsang er der ikke meget, der kan hamle op med. Og så er der selvfølgelig selve glæden ved at synge, der stiger til frydefulde stunder af lykke, når vi rammer harmonierne lige i røven. Dem har vi faktisk en del af i MandHatten.dk, siger han.

Claus Christensen, yderst til højre, har sunget både 1. og 2. tenor, siden han kom med i MandHatten.dk i september 2004. Og det fylder ham med livsglæde at være sammen med en professionel, supermusikalsk dirigent, der altid er engageret, godt forberedt og i et smittende godt humør.
- Al stress og jag glemmes i de timer, vi er sammen i koret. Her er 14 mand, der alle arbejder sammen for at nå et fælles musikalsk mål. Alle gør deres bedste, og når det lykkes os at give en god koncert, er det skønt at mærke, at vi har glædet vores publikum.

MandHatten.dks jubilæumskoncert på Nicolai Scenen kl. 19.30 bliver et festfyrværkeri af musikalsk hyldest til kvinder, som står sangernes hjerte nær.

Og så er det også indsamling til etableringen af et Julemærkehjem i Kolding, for indtægten fra salget af kaffe og kage i pausen går ubeskåret til indsamlingen, som Kolding Ugeavis har taget initiativ til.


Vores kære dirigent

Dirigent med stort overblik
Dirigent Jørgen Andersen (til vensre i billedet) har siden 2002 stået i spidsen for det jubilerende vokalensemble MandHatten.dk, og han har været med til at sætte et markant musikalsk præg på koret, repertoiret og sangernes performance.
Jørgen Andersen har det rigtig godt i spidsen for de ambitiøse sangere:
- Det er primært musikken, som er omdrejningspunktet for arbejdet i MandHatten.dk. Sangerne kan godt lide udfordringerne i de brede repertoire. De prioriterer MandHatten.dk højt både i fremmøde, ved at lære alt repertoiret udenad og tage ansvar som solister, siger Jørgen Andersen.
Der er en meget stor stabilitet i gruppen. Faktisk har sangerne i gennemsnit været med i 11 et halvt år, og det ser Jørgen Andersen som et stort plus.
- Den stabilitet giver mulighed for, at koret kan udvikle sig musikalsk, udtryksmæssigt og klangligt. Det er sjovt, udfordrende og lærerigt hver gang vi mødes.
Efter 12 år som musikalsk leder er der stadig mange ideer, jeg kunne ønske mig at prøve af sammen med MandHatten.dk, siger han.


Carsten og Osvald

Ældste og nyeste medlem har meget til fælles
MandHatten.dks 25 års jubilæum fejres med en stor koncert onsdag 29. oktober, og det har selvfølgelig sat sit præg på korets efterår.
To af sangerne, Carsten Bartholdy (til venstre) og Osvald Olesen (til højre), har næsten 24 et halvt års forskel på deres medlemsskab af vokalensemblet, men de har alligevel meget til fælles:
- Som nyeste medlem af Mandhatten er jeg til tider voldsomt udfordret, for her er jeg blandt garvede sangere, der uden at blinke kan fremføre dusinvis af sange udenad fra tidligere tiders repertoire, siger Carsten Bartholdy, der kom med i koret i januar i år.
- Jeg har "altid" sunget i kor - det er min måde til selv at udtrykke musik. I MandHatten får jeg afløb for den trang i en hel række af gode sange fra det meget højtidelige over danske sange til det jazzede og rockede. Der er alvor og rigtig god spas, og koret er også kendetegnet ved et fællesskab, hvor man kommer hinanden ved.
For Osvald Olesen, der er en af tre sangere, der har været med fra begyndelsen, er det også glæden ved at synge - synge sammen med andre - dele en interesse med andre, og få noget smukt ud af det, der er det væsentlige.
- Desuden er det muligheden for at stifte nærmere bekendtskab med så mange forskellige musikgenrer, der gør det spændende.
Der ligger også en udfordring i at skulle lære nogle satser, som ikke altid er lige nemme. Og så er det dejligt at kunne underholde andre.

Mandhatten.dk's hjemmeside
Om os Om os
Smagsprøver Musikbidder
Kalender Kalender
Book os Book os
Kontakt os Kontakt os
Det pressen skrev om os Presseklip
Links vi kan li' Links
Mandhatten.dk's Facebook Mandhatten.dk's Facebook Facebook